konuyu hortlatmış gibi olacağım ama 96dan beri sektördeyim. Türkiye de ki ilk e ticaret paket yazılımı hazırlayanlardan biriyim. firma tasarım konusunda evet opencart altyapısını kullanmakta. yani TPL mantığını kullanarak tasarımlarını yüklemekte. bu anlamda kod yapısı yüzde yüz olmamakla beraber opencart altyapısıdır. tabiki kendilerine göre değişiklik yapmışlardır. ayrıca firmanın daha önce hacklenme geçmişi de hesaba katılırsa opencartı birebir kullanma hatası yerine bünyesinde ki yazılım uzmanları ile değişikliklere, adres satırı yeni ürünler vb, gitmesi de gayet doğaldır. sonuçta opencart gayet stabil çalışan ve geliştirilebilir bir script. tek eksiği ürünlerin tek para birimi olarak eklenmesi. yani bi ürün tl bi ürün dolar bi ürün euro eklenememekte. bunun dışında ki eksiklik veya gelişitrmeleri de burada ki forumlar gibi yabancı forumlardan bulup ekleyebiliyorsunuz zaten.
gelelim ideasoft için düşündüklerime (ne kadar umursuyorsunuz bilmiyorum ama
)
firmada ki insanlar açık kaynak kodlu yazılı alıp kendilerine göre oldukça geliştirip müşterilerinin özel isteklerini de ekleyerek satış yapmaktalar. ki bu gayet doğaldır. opencart satmıyorlar yani. alıyorlar emek veriyorlar ar ge yapıyorlar geliştiriyorlar ve satış yapıyorlar. linux gibi düşünün. linux un hem ücretsiz dağıtımları hem de ücretli dağıtımları var. yada linux üstüne kullandığınız dağıtıma göre ekleyeceğiniz moduller ücretli yada ücretsiz olabiliyor.
opencartta da bu tarz bi hizmet mevcut. bir arkadaşımız oturuyor bir modul yazıyor örn garanti bankası yeni sanal pos sistemi sonra diyor ki ben emek verdim buna emeğimin karşılığı 100 dolar istiyorum. başka bir arkadaş da çıkıyor yahu bu basit ben hemen yazarım sonrada ücretsiz paylaşırım. bu kişilerin tasarrufundadır sonuçta. onları tercih etmek veya etmemekte bizim elimizdedir.
burda da ücretli istekler var. firma sahibi olsanız oturup kod yazacak bi eleman mı alırsınız yoksa daha düşük maliyetle al kardeşim paranı yap benim işimi doğru düzgün diye bu işi bilen bir firmaya / freelance mi gidersiniz.
türkiye de ne yazık ki işçilik değersiz gözükmekte. basitçe öğrenciler için microsoft un sürümleri oldukça uygun fiyatlı ama biz crack li kullanıyoruz. kendi sanatçımızın çıkardığı albümü gidip almak yerine internetten indirip dinliyoruz.
konu çok uzadı aslında ama opencart kullanan büyük firmalar var. benim de işini yaptığım. kimisi bu altyapıının opencart olduğunu biliyor kimisi ilgilenmiyor bile. işinin görüldüğü ile ilgileniyor. spnuçta siz verdiğiniz hizmeti abartı bir rakama vermiyorsanız ve opencart yazılımcılarına saygı gösterip 5-10 euro da olsa açtığınız her domain için bağışta bulunuyorsanız sorun yok. Ama tutupda olduğu gibi kullandığınız bir açık kaynak kodlu yazılımı hemde bağış yapmadan referans olsun, tasarım olsun kullanıyorsanız e biraz ayıp yapıyorsunuz.
sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.