FarmSkins üzerinde ilk ayımın sakin özeti

Feliks

OpenCart-TR
İlk ay farm-skins deneyimim: rakamlarla, sakin kafayla

Birkaç kişi benden bu konuda yazı yazmamı istedi. Normalde bu tür paylaşımlar ya aşırı coşkulu ya da tam tersi, gereksiz yere karamsar oluyor. Ben sadece ne yaşadığımı anlatmaya çalışacağım. Bir ay boyunca harcamalarımı spreadsheet'e döktüm, her açılan kasayı not ettim ve sonunda elimde somut veriler var.

Neden bu siteyi denedin?

Bir arkadaşın tavsiyesiyle başladım. CS2 oynuyorum ama uzun süredir yeni bir skin almamıştım. Direkt Steam Marketplace üzerinden almak yerine kasa açma mekanizmasını denemek istedim, daha çok "deneyim" açısından. FarmSkins adresine girdim, arayüzü makul görünüyordu. Kayıt süreci basitti, Steam hesabımla giriş yaptım ve fazla vakit kaybetmeden içeri girdim.

İlk izlenim: site yavaş değil, mobilde de düzgün açılıyor. Türkçe dil desteği var ama bazı bölümlerde çeviri biraz mekanik kalıyor, ufak bir detay ama fark ettim.

İlk haftada ne yaptım?

Bütçemi net koydum: 30 dolar. Bu para bitince biter, ekleme yok. Bu kuralı kendime önceden söylemek çok önemli çünkü bu tür platformlarda "bir daha, bir daha" döngüsüne girmek kolay.

İlk hafta düşük fiyatlı kasaları denedim. Ortalama 1-2 dolarlık kasalar. Sonuçlar:

* 12 kasa açtım
* 3 tanesinden gerçekten kullanabilir bir skin çıktı (Factory New veya Minimal Wear)
* Geri kalanı ya düşük kalite ya da zaten envanterimde olan skinlerdi
* Toplam harcama: 14 dolar, geri dönüş değeri yaklaşık 8-9 dolar

Yani ilk haftada zarardayım. Bu sürpriz değil, bu tür sistemlerin matematiği böyle çalışıyor. Beklentimi ona göre ayarlamıştım.

Promo kodları ve bonuslar gerçekten işe yarıyor mu?

İkinci haftada biraz araştırma yaptım. Sitenin çeşitli dönemlerde indirim veya bonus coin kampanyaları yürüttüğünü gördüm. Forumda ve sosyal medyada paylaşılan farmskins promo kodlarından birini denedim ve gerçekten çalıştı, yüzde on civarında bonus coin aldım. Bu küçük bir fark gibi görünse de bütçeyi biraz uzatıyor.

Önemli bir not: bu kodların bir kısmının son kullanma tarihi var ya da belirli bir yatırım miktarına bağlı. Kodu bulmadan önce şartlarını okumak mantıklı. Ben bir kodu kaçırdım çünkü minimum yatırım miktarını karşılamıyordum.

Üçüncü ve dördüncü hafta: ne değişti?

Orta fiyatlı kasalara geçtim. 3-5 dolar aralığı. Burada dikkat ettiğim şey kasanın içeriğindeki skin fiyatlarının dağılımı. Eğer kasanın en iyi ödülü 20 dolar değerindeyse ama ortalama çıkan skin 1 dolar civarındaysa, o kasanın beklenen değeri düşük demektir.

Spreadsheet'ime döndüğümde dördüncü hafta sonunda tablom şöyleydi:

* Toplam harcama: 30 dolar (bütçeyi aşmadım)
* Elde ettiğim skin'lerin toplam piyasa değeri: yaklaşık 19-20 dolar
* Net kayıp: 10-11 dolar

Bu oran, bu tür platformlar için aslında çok kötü değil. Yani eğlence için ödediğim bedel yaklaşık 10-11 dolar oldu. Bunu bir oyun içi harcama gibi düşünüyorum.

CS2'nin mevcut durumu ve bu tür platformların yeri

Burada küçük bir parantez açmak istiyorum. CS2, son patch'lerle birlikte envanter sisteminde bazı değişiklikler getirdi. Skin'lerin piyasa değerleri bu değişikliklerden etkilenebiliyor. Ben bu konuda takip ettiğim bir kaynak var, https://levelrek.com/ adresinden oyunla ilgili güncel haberleri ve patch notlarını düzenli kontrol ediyorum. Kasa açmadan önce ilgilendiğin skin'in değerinin son birkaç haftada nasıl hareket ettiğine bakmak, beklentini daha gerçekçi kılıyor.

Genel değerlendirme: ne düşünüyorum?

Bu tür platformları öneriyor muyum? Koşulsuz hayır, ama koşulsuz evet da demem.

Eğer şu özelliklere sahipsen belki denenebilir:

* Sabit ve küçük bir bütçe koyabiliyorsan
* Kaybettiğinde "bir daha" refleksiyle tepki vermiyorsan
* Sonucu eğlence olarak değerlendirebiliyorsan

Eğer skin almak için en verimli yolu arıyorsan, direkt piyasadan almak matematiksel olarak daha mantıklı. Kasa açma her zaman beklenen değer açısından negatif bir işlem.

Teknik detaylar hakkında birkaç not

* Para yatırma ve çekme süreçleri benim deneyimimde sorunsuzdu
* Destek ekibine bir kez yazdım, cevap birkaç saat içinde geldi
* Site içi coin sistemi var, bunu anlamak biraz vakit aldı ama mantığı basit
* Bazı kasaların açılış animasyonu uzun, bu küçük bir UX sorunu bence

Bir aylık deneyimimin özeti bu. Dramatik bir kazanç hikayem yok, büyük bir hayal kırıklığım da yok. Sadece rakamlar ve gözlemler.